Двама временни синдици влизат в КТБ до края на седмицата, прогнозираха  запознати. От същата дата правомощията на квесторите, назначени от БНБ, ще бъдат прекратени.

До избора на синдици се стигна, след като по предложение на премиера Бойко Борисов парламентът промени закона за банковата несъстоятелност.

Временните синдици се назначават от съда по предложение на фонда за гарантиране на влоговете. Съдът вече е задължен да извърши назначението до края на следващия ден, след като кандидатурите бъдат депозирани. Освен мотиви за тях фондът трябва да приложи и писмено съгласие от всеки предложен за синдик кандидат. Това е една от причините все още да няма внесено искане в съда. Според запознати фондът е поканил поне петима от списъка на БНБ, който съдържа 26 имена и с който “24 часа” разполага. Още обаче нямало писмени съгласия.

Поправките дават на временните синдици правата да представляват затворена банка, да опазват, попълват и управляват имуществото ѝ, както и да го издирват. Те могат да искат прекратяване, разваляне или обявяване за нищожни на сделки по които банката е страна. Могат да предявяват отменителни и обезпечителни искове и да искат обезпечения по бъдещи искове. УС на гаранционния фонд може да наемечужда фирма - следовател, която да разследва, проследява и препоръчва действия за опазване и връщане на активи на банката.

Временните синдици могат да завеждат съдебни искове срещу трети лица за връщане на имущество. Нарочно определение казва, че това е “всяко първоначално предоставяне от банката на парични средства и/или имуществени права на неин длъжник, които в същия или в променен вид са достигнали до патримониума на всяко трето лице, независимо от броя на междинни прехвърляния и правната им форма”.

Според промените “сроковете се изчисляват спрямо датата на поставяне на банката под специален надзор”. За казуса КТБ това е 20 юни 2014 г., което означава, че всички цесии и прихващания могат да бъдат атакувани и отменени. Общият им размер до този момент е 850 млн. лв.