Тежки последици за макроикономическата позиция в страната ни и падане на кредитиния й рейтинг, както и вдигане на лихвите по кредитите, видя опозицията в парламента като възможни последствия от решението на правителството поетапно да харчи средства от Сребърния фонд. Кабинетът предвижда още тази година държавата да може да инвестира до 30% от средствата във фонда в български държавни ценни книжа, като този дял ще расте с по 10% всяка година до достигане на максимума от 70% през 2016 г. Идея, която вчера в становище от 10 страници беше разкритикувана от БНБ.

„БНБ в случая имат сериозни аргументи. Те съвпадат с аргументите на широк кръг от професионалната гилдия, че Сребърният фонд като част от фискалния резерв, бих казал последната част от фискалния резерв, не трябва с такава лека ръка да се харчи, като възнамерява правителството да го направи. След като похарчим и Сребърния фонд практически ще останем без фискални резерви", каза бившият финансов министър Пламен Орешарски. По думите му последиците ще бъдат доста лоши за макроикономическата стабилност на страната. „Ако трябва да го обясня по-елементарно, равностойно е на семейство, което е похарчило вече последните си спестявания и остава в края на месеца да чака заплата и си представете какво става, когато тя се забави", допълни Орешарски.

От своя страна лидерът на СДС Мартин Димитров очаква становището на Европейската централна банка. „Дано да има капка разум в правителството и този законопроект да не бъде приет, защото не може Сребърният фонд да бъде влаган ДЦК. Това е все едно държавата да дължи пари сама на себе си. Това означава едни пари, които са събирани за пенсии, да бъдат прахосани и свободният буфер или белите пари за черни дни да намалеят значително, което ще направи България по-риска, ще свали кредитния рейтинг, ще повиши лихвените проценти, въобще ще направи и без това тънкия лед още по-тънък", каза Димитров.

Становището на Европейската централна банка, към която има запитване за промяната в начина на разходване на средствата от Сребърния фонд, планирана от финансовото министерство, ще е решаващо за гласуването на промените в парламента. Това стана ясно от думите на председателя на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова от ГЕРБ.

В настоящия закон да сребърния фонд е дадена много широка възможност парите от Сребърния фонд да бъдат инвестирани не само в ДЦК на други държави, но в облигации, издадени от различни институции на други държави, включително и общини, могат да бъдат инвестирани в акции на чужди компании, които се търгуват на борсата, естествено, при определено ниво на кредитен рейтинг, каза Стоянова. „Тоест и до момента има страшно много възможности да бъде инвестирано в различни активи – някои по-рискови, други по-нискорискови и решението за това къде, как и колко да бъдат инвестирани парите е именно на УС на фонда. Досега виждате, че въпросният управителен съвет е вземал единствено и само възможно най-консервативните решения, което означава ниска доходност, но сигурност на главницата. Така че не смятам, че промяната в закона и разширяването по отношение на българските ДЦК е разковничето, което ще наруши финансовата стабилност или фискалния резерв", каза Стоянова.