Парите от здравните вноски да отиват само и единствено за разходи и трансфери на Здравната каса, това предвижда промяна в Закона за здравното осигуряване, внесена от Синята коалиция, която парламентът одобри на първо четене. При гласуването се въздържаха единствено депутати от БСП и РЗС и един от ГЕРБ.

Алиосман Имамов от ДПС изрази резерви по формулировката, тъй като така по думите му Касата пак можело да прави трансфери към други ведомства. Лидерът на ДСБ Иван Костов предложи между двете четения на поправките да се редактира текстът като се разпише, че здравните вноски се разходват за предвидените в закона за здравното осигуряване разходи на НЗОК.

„Не е правилно и не е допустимо пари, събрани за здравеопазване да речем, да бъдат ползвани за купуване на хеликоптери, давам произволен пример. Това не е правилно. Защото с българските закони сме казали на хората следното нещо: тази вноска се събира и се харчи за здравеопазване”, каза лидерът на СДС и съпредседател на Синята коалиция Мартин Димитров, който е вносител на измененията. „Вие давате възможност на НЗОК да прави трансфери, каквито и да са трансфери. Тук няма ясна дефиниция на целевото използване на тези средства само за здравеопазване. Какво пречи на НЗОК по този текст да направи трансфер на Министерството на отбраната за купуване на хеликоптери”, коментира от своя страна Алиосман Имамов.

„Основната идея е, че здравните вноски се разходват от НЗОК, а не от някой друг. Това е смисълът. Това означава, че се гарантира, че осигурителната вноска отива по направленията предвидени в закона за НЗОК. Така би трябвало да бъде”, каза другият съпредседател на Синята коалиция Иван Костов.