Цената на кравето сирене се е повишила с 13 на сто от октомври 2012 г. до края на миналия месец, съобщиха от държавната комисия по стоковите борси и тържища. Поскъпването на кашкавала и маслото е с около 5-7 на сто.

Статистиката показва, че цените на едро на всички млечни произведения са по-високи. Цените на месото и месните произведения през октомври тази година се задържат около нивата от преди една година.

Значителен ръст спрямо октомври миналата година е регистриран при цената на зрелия фасул, който се продава по 4,11 лева за килограм, с 35 на сто повече от преди година.

Индексът на тържищните цени (ИТ) обаче остава стабилен в края на октомври и  стига до 1,3487 пункта. През изминалите 30 дни той е под стойностите от същия месец на миналата година. Понижението на индекса на годишна база е 5.5 на сто, отчитат още от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Основните хранителни стоки - захар, брашно, олио, яйца и ориз, поевтиняват  на годишна база с 20-26%.

Цените на едро на захарта и брашното са с около 10 на сто по-ниски, а при ориза се наблюдава ценови спад на годишна база с 4 на сто.

През миналия месец се запазва тенденцията, наблюдавана през последните два месеца, на спад на цената на слънчогледовото олио, като само през октомври то поевтинява с 3,6 на сто до 2,11 лева за литър. За същото време яйцата поскъпват с една стотинка до 0,19 лева за брой.

Цените на свинското и пилешкото месо са с незначителна промяна на месечна база в диапазона 1-2 на сто, а колбасите поскъпват с 5%.