Делът на сивата икономика в България е най-голям сред европейските държави, сочи проучване на консултантска компания Ей.Ти. Кърни ( A.T. Kearney), цитирано от румънския вестник "Адевърул", предаде БТА.

Според изследването брутният вътрешен продукт (БВП) на България възлиза на 41.2 млрд. евро, а делът на сивата икономика у нас е 31.2 на сто, или 12.8 млрд. евро.

В Румъния през 2013 г. делът на сивата икономика е около 28.4% от брутния вътрешен продукт, което се равнява на 39.5 млрд. евро - почти колкото цялата икономика на България.

Резултатите от проучването показват още, че делът на на сивата икономика в Румъния в номинална стойност е нараснал над равнището от 38,3 милиарда евро, отчетено през 2012 година макар като процент да е спаднал на 28,4 на сто от 29,1 на сто през 2012 година. Делът на сивата икономика в Хърватия е равен на този на Румъния.

Най-малък дял на сивата икономика е отчетен в Швейцария - 7.1%, което се равнява на 36 млрд. евро.

Проучването на консултантска компания А.Т.Kearney показва още, че държавите насърчават осветляването на икономиката чрез намаляване на размера на социалните осигуровки.