Планира се "съвсем умерено" увеличаване на таксата по касационно обжалване и отмяна на влезли в сила решения за гражданите 18 пъти (т.е. от 5 лв. на 90 лв.), за неправителствените организации - 90 пъти (от 5 лв. на 450 лв.), а за търговските дружества - 9 пъти (от 50 лв. на 450 лв.), коментира адв. Александър Кашъмов, цитиран от "Сега".

Държавата слага край на принудителното събиране на задължения без съд

Икономическият печат: Българският съд стигна дъното на ЕС

Това ще стане, ако внесеният на 1 юни депутати от ГЕРБ проект за изменение и допълнение на Административнопроцесуалния кодекс (АПК), който беше гласуван на първо четене, бъде окончателно приет от парламента.

Обществено обсъждане не е провеждано, както и какъвто и да е анализ как ще се отрази на защитата на основните права и достъпа до правосъдие.

Проблемите не спират дотук. При дела с интерес държавната такса става максимум 3400 лв. при интерес до 10 млн. лв. и максимум 9000 лв. при интерес над 10 млн. лв.

Може да се каже, че е редно съдебната система да бъде финансирана от жалбоподателите с такива интереси.

Пропуска се обаче дребният проблем, че според практиката на ВАС неправителствени организации (НПО), които се опитват да защитават гражданите от "тъмни" проекти като АЕЦ "Белене" и други схеми в областта на ядрената енергетика например, са осъждани да плащат разноски по делата на базата на цената на съответния обект.

Лесно е да се предвиди какъв ще е ефектът, като се постави предварителна преграда във формата на такса по касационно обжалване или отмяна.

Добавя се и изискване касационната жалба и молбата за отмяна на влязло в сила съдебно решение да бъдат подписани от адвокат.

Под предлог за въвеждане на електронно правосъдие вносителите искат да се въведе уведомяване по електронна поща, където гражданите, които имат такава, да получават съобщения за решения. В текста на проекта изрично се подчертава, че засегнатият ще се смята за получил съобщението, "независимо дали същото е било прочетено от получателя".

В проекта обаче не са предвидени гаранции за сигурност на електронната комуникация.
В допълнение се предвижда възможността и за устно уведомяване.