Докато проблемите в еврозоната се задълбочават, в останалите европейски държави, които не са членки на валутния съюз, скептицизмът се засилва. 

Към този момент останалите европейски страните могат да се разделят в четири групи. В първата влизат Великобритания, Дания и Швеция. Това може да се нарече отборът на евроскетпиците.

В група номер две влизат страните, които биха искали да се присъединят към еврозоната, но все още не отговарят на някое от условията за това. Там са Литва, Латвия и България.

В третата група е Полша, която остава там сама заради отявлените си симпатии към всичко европейско.

В последната група са Румъния и Унгария, които или заради икономически причини, или заради проблеми с бюджета не могат да си позволят да се присъединят към валутния съюз.

Чешката република е към втората група, но с перспектива да се присъедини към Великобритания, Дания и Швеция в техния евроскептицизъм. Причината е в страха, че страната може да изгуби контрол над собственото си бъдеще, отваряйки се за консолидацията, която еврозоната опитва да наложи.

В Дания например имат защо да странят от еврото. Тяхната валутна единица - кроната, се движи в съвсем близък курс до него. На практика тя се държи като индиректен член на еврозоната, само че без задълженията, които членството налагат.

Интересен е и казусът на Латвия, която само до преди две години бе в ситуацията на Гърция. Призракът на икономическата криза от тогава принуди малката балтийска страна да въведе строга финансова дисциплина по искане на Европейската централна банка и Международния валутен фонд. Заплатите бяха значително намалени, данъците се покачиха, въведоха се и допълнителни налози за гражданите и бизнеса. В този смисъл Латвия би желала да се присъедини към семейството на еврозоната, водена от желание за повече сигурност.

В Чехия обаче не гледат на членството си във валутния съюз по този начин. В очите на държавните ръководители еврозоната се е превърнала в съюз за задлъжняване. Не виждаме причина да плащаме чуждите дългове, коментира премиерът Петр Нечас.

Унгарците също предпочитат да разчитат на себе си. Не очакваме, че в Европейския съюз ще бъде отчетен бърз растеж, коментира премиерът на страната Виктор Орбан. /Press Europe