Двоен скок през първото тримесечие има при работещите в силовите ведомства, ръст има и при инвалидните пенсии.

Броят на новоотпуснатите пенсии продължава да расте с бързи темпове, показват данните на Националния осигурителен институт за първото тримесечие на 2015 г., пише "Капитал Daily".

Общото увеличение на хората, които са избрали да се пенсионират в периода януари – март 2015 г., е с над 18% на годишна база. Най-фрапиращ е ръстът при служителите в силовите министерства – полицаи, военни, следователи, надзиратели – със 120% нагоре. Това в голяма степен се дължи на желанието на правителството да въведе минимална възраст за пенсиониране за тези структури. В момента служителите в силовите ведомства имат само изискване за стаж, но не и за възраст.

Статистиката на НОИ показва ясно, че проблемът с големия брой инвалидни пенсии се задълбочава. През първото тримесечие на годината новоотпуснатите пенсии на база инвалидност са нараснали с близо 1% спрямо същия период на 2014 г. По този начин общият брой на даваните от държавата пенсии поради намалена трудоспособност (основна и допълнителни) са близо 997 хиляди. Броят на инвалидите пък вече е близо 512 хиляди, които за първите три месеца на годината са получили 420 млн. лв.

Твърдата позиция на социалния министър Ивайло Калфин да въведе минимална възраст за пенсиониране в сектор "Сигурност и отбрана" срещна още по-твърдата позиция на работещите да не я приемат. Предложението на правителството, което ще бъде прието на заседанието на Министерския съвет тази седмица, е минималният праг да стане 52 години и 10 месеца. След което всяка година да има увеличение с по два месеца.

Официалните данни за 2014 г. показват, че 25% от пенсионерите в България имат някаква степен на инвалидност. Общият брой на хората, които получават средства от държавата на база освидетелстване от трудово-експертните лекарски комисии (ТЕЛК), вече надхвърля 511 хил. души. Съдейки по данните от НОИ, всеки "инвалид" получава средно по две пенсии (основна и допълнителна). Статистиката показва, че броят и на инвалидите, и на пенсиите, които получават те, не спира да расте всяко изминало тримесечие. През 2014 г. общият разход на държавата по това перо е надхвърлил 1.65 млрд. лв., а увеличението през първото тримесечие на 2015 г. спрямо съответния период на миналата година е с 3.3%.

Въпреки постоянното нарастване на броя и на разходите за инвалидни пенсии, въпреки разбирането на държавата и социалните партньори, че това е основно средство за "източване" на бюджета решението на проблема бе оставено за по-късен етап.

През последните две години се забелязва тенденция общият брой на пенсионерите в България да намалява минимално всяко тримесечие. Това е свързано с демографските процеси в страната – смъртност, емиграция и ниска раждаемост. През първото тримесечие на 2015 г. спадът е с 0.15% на годишна база до общо 2 179 929 пенсионери. Разходите за пенсии обаче не спират да се увеличават, като за периода януари – март сумата достига 2.045 млрд. лв., или с 4.1% над нивото от предходната година.