Ръст на българската промишленост в началото на второто тримесечие след изненадващия спад, отчетен от НСИ през март.

 

През април промишленото производство се увеличава с 1.4% на месечна и с 5.0% на годишна база.

 

Най-голямо увеличение спрямо предходния месец е регистрирано в добивната промишленост, със 7.4%, в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ, с 1.5%, и в преработващата промишленост, с 1.0%.

 

По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при производството на машини и оборудване, който се покачва с 11.6% и производството на лекарствени вещества и продукти, нарастващо с 10.3%.

 

Спад е регистриран при: производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 8.6%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 4.7%, производството на облекло - с 3.8%.

 

На годишна база ръст на промишленото производство е отчетен в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 13.6%, в добивната промишленост - с 11.1%, и в преработващата промишленост - с 3.8%.

 

Голямо увеличение с 30.8% в преработващата промишленост спрямо предходната година се наблюдава при: производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета. А производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение нараства с 16.3%.

 

Сериозно намаление е отчетено при: производството на тютюневи изделия - с 14.7%, обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи - с 8.5%.

 

Данните отразяват процеса на увеличаване на дела на производствата с по-висока добавена стойност, основно заради добрата интеграция на българските предприятия с европейските производствени линии.

 

Въпреки значителния ръст на годишна база обаче промишлената продукция остава с 12% под нивата отпреди кризата, като темпът на възстановяването на сектора, започнало в началото на 2010 г., е много бавен.