В последния месец има инидикации, че след дългата си консолидация българския фондов пазар може да поднови позитивния си тренд по-късно през годината или в началото на 2015 г., твърдят анализаторите на Карол Капитал Мениджмънт в месечния си анализ на регионалните и глобални капиталови пазари.

 

„След като през август консолидацията на SOFIX се разви на нива над 540 пункта, индексът прави опити да се доближи и тества важното засега ниво от 567 пункта, като евентуален пробив ще даде нов импулс за подновяване на позитивния тренд и отключи апетитите към нивата над 600 пункта“, смята Георги Георгиев, анализатор в управляващото дружество на Карол. „Все пак докато това не стане факт, може да считаме че консолидацията на SOFIX продължава в границите от 520 - 567 пункта“, отбелязва той.

 

Основни фактори не само за местните, но и за чуждестранните инвеститори към момента все пак остават политическата и макроикономическата стабилност на страната, посочват експертите.

 

Също така за инвеститорите е важно да се намери най-правилното решение по случая с КТБ, което да бъде възможно най-близко до установените пазарни принципи.

 

Като рисков фактор не трябва да се изключва и повишаване на напрежението по оста Украйна-Русия, който може да окаже значителен негативен ефект на европейската икономика.

 

Като успешен тест на инвеститорския апетит според експертите на Карол може да се отчете приватизацията чрез аукцион на БФБ на малко над 7 % от туристическото дружество Албена на стойност от 15.85 млн. лв. през август месец, след като емисията бе презаписана, а средната пазарна цена се оказа с 6.4 % над обявената минимална такава.

 

След като повечето пазари от Източна Европа се представиха силно през месец август, трендът им продължава да е позитивен и това е и причината експертите на Карол Капитал Мениджмънт да имат позитивни очаквания за следващите месеци. Това важи в пълна сила за румънския фондов пазар, който след слабо начало на 2014 г. вече е на двуцифрена доходност от 10.04 %, а през август записа един от най-силните ръстове в региона (3.28 %) и затвърди пробива си над ключовото ниво от 7000 пункта.

 

Основната въпросителна през септември, според Карол Капитал Мениджмънт, ще бъде дали Русия най-сетне ще успее да поскъпне над консолидацията, която бе в сила за последните няколко години. За да стане това, е нужно да видим движение на MICEX над 1550 пункта. Основните рискове сега продължават да бъдат пред пазара в Украйна, който след силния срив през август (-6.32%) развали предишния си възходящ тренд.