Само за месец са подадени 119 991 молби за отпускане на целева помощ за отопление, съобщи Агенцията по социално подпомагане. Издадените заповеди за отпускане на този вид помощ са близо 45 000,

 

В сравнение с темповете за миналия отоплителен сезон подадените молби през първия месец на кампанията сега са с близо 27 000 повече. За настоящия отоплителен сезон диференцираният минимален доход за отопление бе увеличен с 15 лева за всички 16 групи от хора в неравностойно положение.

 

Едва ли това увеличение е довело до скока в броя на молбите за енергийни помощи с 23% само за месец, като се има в предвид, че напливът обикновено е в края на периода за приемане на заявки.

 

Крайният срок за подаване на молби в дирекциите „Социално подпомагане” е 31 октомври 2013 г.

 

Заради протестите през февруари и кризата в енергетиката, енергийните помощи се превърнаха във водеща тема в медиите. Не, че по-голямата част от българите не се нуждаят от такова подпомагане, но напливът на желаещи разкрива една черта на националния характер – да бъде взето какво може от държавата. За това допринасят и обещанията на сегашното правителството за увеличение на енергийните помощи за населението.

 

Молбата се подава по постоянен адрес, в нея задължително се заявява видът на ползваното отопление - топлоенергия, електроенергия, твърдо гориво или природен газ, като при отопление с електроенергия и топлоенергия се прилага и последна платена фактура. За отоплителен сезон 2012/2013 г. общият брой на отпуснатите целеви помощи бе 210 711. Целевата помощ се отпуска за период от пет месеца - 1 ноември 2013 г. до 31 март 2014 г.