Скоро започват дейностите по Оперативна програма „Регионално развитие" за саниране и обновление на жилищните сгради. За това съобщиха представители на асоциацията на домоуправителите. Стойността на програмата за саниране е 63 млн.

За да се кандидатства за европарите обаче е нужно създаването на Сдружение на собствениците на етажната собственост, в което притежателите на апартаменти в даден блок да дадат съгласието си за кандидатстване по програмата.

От асоциацията обясниха, че до този момент има създадени едва около 20 такива сдружения. Нейният председател Мартин Димитров уточни, че доскоро тежкият закон е спирал създаването на подобни съюзи. В момента е необходим кворум от 67 на сто, за да получи едно решение одобрение от общото събрание на входа или сградата.

От асоциацията поясниха, че хората не знаели за възможността тези пари да бъдат усвоени поради малкото информация. В общинските и районните администрации нямало конкретна документация, която е необходима за създаването на едно такова сдружение.

Домоуправителите обясниха, че няма да преследват некоректните платци на Топлофикация, тъй като законът не им делегира такива права. От дружеството преди време посъветваха именно домоуправителите да събират дължимите пари от неплащащите.