Фирмите за рециклиране се противопоставят остро срещу идеята сделките с черни и цветни метали да се разплащат единствено по безкасов път. Това заяви Мария Вергова, представител на Българската асоциация по рециклиране.

От асоциацията предложиха да се забрани изкупуването от граждани на предмети, които най-често стават обект на кражба – проводници, релси, капаци на шахти и други, както и да се въведе специална декларация за проследимост на металите. Чрез нея ще става ясно всеки предмет кога и от кого е закупен.

Според Вергова е икономически необосновано и нецелесъобразно при сделки с малка стойност, каквито са тези с отпадъците, плащането да се извършва по банков път и да се плащат високи банкови такси.

„Истината е, че ежедневно се извършват сделки за скрап на стойност около 20 лв. Това е препитанието на най-бедния слой от българското общество“, допълни тя. По думите й тези средства са от жизнена важност за тези хора, „хлябът и млякото за децата им“ и те обикновено нямат банкови карти и не могат да бъдат принудени да плащат високи банкови такси. Според Вергова с измененията в закона ще се създаде сериозен социален проблем.

На кръгла маса, посветена на новите законови текстове за отпадъците, бизнесът определи предложените от МОСВ промени като „дискриминационни”. Причината е, че според предложенията площадки за черни и цветни метали може да има единствено в населени места с приет устройствен план. Засега само една трета от населените места имат такъв план.

„Дискриминират се фирмите в бранша по признака общ устройствен план, но по-страшното е, че ще бъдат дискриминирани онези български граждани, които живеят и работят в населени места без общи устройствени планове. Те ще бъде ограничено противно на всички европейски изисквания правото им на достъп до пунктовете за предаване на метолосъдържащи отпадъци“, каза Вергова. Тя допълни, че на практика те ще трябва да пътуват от едно населено място до друго, където има общи устройствен план, да предадат своите отпадъци.

„Това в условията на криза не може да доведе до нищо друго, освен до създаването на нерегламентирани сметища и в крайна сметка до опасност за живота и здравето на хората“, категорична е председателката на асоциацията за рециклиране.

Във всеки метален предмет има около 60 на сто рециклиран материал, стана ясно по време на форума. Стоманата може изцяло да се преработва.