Високите цени на тока за бизнеса и увеличената добавка "задължения към обществото" ще изядат 106 540 работни места, ако държавата не подпомогне енергоемките производства. Това се посочва в доклад на Ernst & Young.

Според доклада "подкрепата за ВЕИ, когенерации и невъзстановяемите разходи, формиращи т. нар. цена за "задължения към обществото", има потенциал да затрие годишна продукция в реалния сектор за 10,303 млн. евро, добавена стойност за над 1,921 млн. евро, 212 млн. евро годишно инвестиции и над 106 940 работни места", пише "Стандарт".

Това е експертната оценка на средносрочните ефекти на евентуалния апокалиптичен сценарий, в който индустрията се намира месец след драстичния ръст на цените.

Все още се чака отговор от Еврокомисията по процедурата за нотификация на Наредбата за намаляване на тежестта на ВЕИ.

В същото време оценката на анализаторите сочи, че България е на второ място в ЕС по размер на "политическите разходи" в цената на тока.

Докладът на Ernst & Young поставя акцент върху икономическите и фискалните ефекти от изменението на цена "задължение към обществото" и прилагането на Наредбата за намалена тежест на ВЕИ.

Анализаторите оценяват последствията от новата цена "задължения към обществото" на базата на три сценария. Първият е ръстът на цената без облекчения за засегнатите индустрии. Вторият е прилагане на Наредбата за облекчаване на тежестта на ВЕИ за уязвимите индустрии, а третият е прилагане на Наредбата за облекчаване на тежестта на ВЕИ към старата цена на тока, който включва добавка от 18,93 лв./Мвтч.

Анализът сочи, че от въвеждането й през 2009 г., цената за "задължения към обществото" за индустрията е нараснала около 9 пъти до 2014 г., а от началото на август 2015 г. ръстът е почти двоен. Сравнение на тарифите в ЕС показва, че в България тежестта на олитическите разходи върху крайната цена на електроенергията за индустрията е сред най-високите.

От началото на август заемаме второ място по този показател в ЕС. Това се дължи на факта, че от години държавите членки прилагат политики за облекчаване на енергоемките индустрии от тези нетипични разходи. Включително и Румъния въведе схема за подпомагане на енергоемките си индустрии и ще предостави държавна помощ в размер на 750 млн. евро.

Докладът потвърждава опасенията на едрия бизнес, който реагира остро на новата ставка на добавката "задължения към обществото". Затова индустриите очакват все още КЕВР да преразгледат размера на добавката, като дори искат да падне под старите нива от 18,93 лв. на мегаватчас.