Първичното публично предлага на ПФК ЦСКА тръгна слабо. В петък бяха продадени малко над 80 000 акции на клуба. Това е 2.7% от общо предложените книжа. Все още има време, тъй като крайният срок за IPO-то е 4 април, но интересът засега е твърде слаб. За да бъде първичното предлагане успешно трябва да бъдат купени най-малко 1.4 млн. акции на ЦСКА. Минималният пакет за покупка е 10 лота на цена от 3 лв. всеки.

В събота Александър Томов, който представлява основния акционер в ЦСКА "Лира инвестмънт", обяви по БНТ, че ще дойде "група по-крупни инвеститори", което ще даде възможност 10-15 души да участват и пряко в управлението на клуба.

Кои точно са бъдещите акционери няма никаква яснота. Томов притежава пряко 200 хил. акции на ЦСКА и засега не ги е пуснал за продажба.

Той посочи още, че от 35 млн. лв. дълговете на футболния отбор са намалени до 12 млн. лв. през последните месеци.

Според проспекта за публичното предлагане клубът има 20 млн. лв. задължения, близо половината от които са данъци, осигуровки и заплати на персонала. Приходите за десетте месеца на миналата година са едва 2 138 хил. лв. при 8.4 млн. година по-рано. Загубата е 8 989 хил. лв.

Акциите на ЦСКА ще започнат да се търгуват публично на БФБ само ако IPO-то бъде оценено като успешно. В такъв случай клубът ще набере между 4.2 и 9 млн. лв.