Забавяне на промишлеността и продължаващ спад на промишлената продукция, в допълнение към свиване на вътрешната търговия с 3.3% през октомври и ноември, вещаят по-слаб икономически растеж на българската икономика през четвъртото тримесечие на 2011 г. Това прогнозират специалистите на Райфайзен в ежемесечния си обзорен доклад.

Вероятно слабият импулс в икономиката е една от причините, обясняващи изненадващото според Райфайзен забавяне на инфлацията. Средно през 2011 г. потребителските цени се повишиха с 4.2% спрямо 2010 г., припомнят анализаторите, които отчитат успех за направената от тях година по-рано прогноза.

От януари до края на декември цените в България според НСИ са се увеличили с 2.8%. По-голямата част от това поскъпване /1.6%/ се дължи на ръст на цената на храните. За месец януари от банката прогнозират 0.8% инфлация. За цялата 2012 г. прогнозата е за сходни ценови изменения, каквито видяхме през 2011 г.

За съжаление безработицата в България се покачва и вече достигна 11.5% за декември, според данните на Евростат. През четвъртото тримесечие безработицата се е повишила с 0.7 п.п., което е очаквано след освобождаване на сезонно заетите през лятото. „Все още липсват импулсите от страна на търсенето, които да доведат до структурно подобрение на пазара на труда“, отбелязват експертите и на тази база прогнозират, че и през следващите зимни месеци безработицата ще расте.

От Райфайзен отчитат добрите фискални резултати през 2011 г., включително преизпълнение на целите по намаляване на бюджетния дефицит до вероятно 2.1% от БВП /1.6 млрд. лв./. Това ще даде основание за отмяна на процедурата по свръхдефицит срещу България и дава добри позиции за кандидатстване във валутния механизъм ЕРМ – 2.

Анализът обаче дава основание да се заключи, че правителството усвоява по-малко средства по европейските програми по сравнение с 2010 г., което води до 141.4 млн. лв. неизпълнение на приходите от помощи /66% от заложените средства/. Също така, може да се заключи, че правителството е съкращавало капиталови разходи, с цел запазване на нисък бюджетен дефицит.

Специалистите виждат още едно небалансирано разпределение на капиталовите разходи на правителството в рамките на годината и „задържане на разходите с цел евентуалното им използване като буфер при неблагоприятно развитие на бюджета“. Същото небалансирано задържане и ударно харчене в края на годината касае и перото субсидии.

Фискалният резерв към края на 2011 г. е 5 млрд. лв. - с 500 млн. лв. над законовия минимум, но с 1 млрд. лв. по-малко спрямо края на 2010 г. Само за декември фискалният резерв е намалял с 319 млн. лв. Според експертите, след като възможностите за използване на резерва са вече значително ограничени, иде ред на по-съществено дългово финансиране, включително от международните пазари – виж по-долу.

Динамиката на паричното предлагане през декември претърпя промени, като след два месеца на спад агрегатът М3 отбеляза нарастване с 12.2% на годишна база. Депозитите имат най-голям принос, след като от своя страна отбелязват 9.4% ръст. Увеличава се паричното предлагане и количеството на парите извън банките.

След подробен анализ, Райфайзен стига до следното заключение: динамиката както на активите, така и на пасивите на до голяма степен се дължи на високата ликвидност в банковата система и ограничените възможности за растеж на банковия бизнес в страната към настоящия момент.

През декември има 5.7% ръст на кредитите за нефинансовите предприятия, както и 1.7% ръст на месечна база. При домакинствата има спад на кредитите с – 0.4% както на годишна, така и на месечна база. Потребителите предпочитат да използват допълнителните си приходи за погасяване на съществуване на задължения, камо ли да теглят нови кредити.

За пръв път от март 2009 г. паричната статистика отчита спад в обема на лошите и преструктурираните кредити: 0.2% месечно намаление до 9.1 млрд. лв. Като дял от общите кредити /без овърдрафта/ процентът на проблемните кредити вече е 21.9%, след 22.1% месец по-рано. Но проблемните жилищни и фирмени кредити продължават да нарастват.

Налице е известна тенденция фирмите да пестят в срочни банкови депозити, вместо да насочват средства за инвестиции, отбелязват още от Райфайзен. Само за един месец, декември, депозитите на домакинствата са нараснали с почти 900 млн. лв. За годината депозитите на домакинствата са нараснали с 3.5 млрд. лв.

Анализът на платежния баланс сочи, че през ноември салдото на сметка Услуги е положително – за пръв път във финансовата история за този месец. Това се дължи главно на транспортните услуги: увеличени приходи от услуги за износ, намалени приходи от услуги по внос. Преките чуждестранни инвестиции за 2011 г. се очертава да са с около 50% по-ниски по сравнение с 2010 г.

В резултат от движенията по платежния баланс, брутният външен дълг се сви до 94% от БВП на 35.5 млрд. евро, което е най-ниска стойност на показателя от август 2008 г. насам. Голямата част от намаляването на брутния външен дълг с близо 1.1 млрд. евро за годината се дължи на банките, които така реагират на слабата кредитна активност в България.

Както вече отбелязахме, статистиците на Райфайзен Рисърч очакват икономиката на България през 2012 г. да нарасне реално само с 1.2%. До 12% според тях ще се увеличи безработицата в страната – което ще окаже известно забавяне на прираста на работните заплати, но те все пак ще се увеличат до средно брутно месечно 730 лева.

Прогнозите на банката говорят, че процесът на деливъридж на българската банкова система се очаква да продължи и през 2012 г., с брутен външен дълг спадащ до 93.2% от БВП. Заедно с това очакванията са публичният дълг на България да нарасне до 20.7% от БВП. Това означава 8.09 млрд. евро при очакван номинален БВП от 39.1 млрд. евро за 2012 г., или с почти 2 млрд. евро над сегашните равнища.