ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар регистрира едно от най-силните си еднодневни понижения спрямо еврото за последните няколко месеца, като до началото на американската борсова сесия беше изгубил близо 200 пипса от цената, на която стартира деня.

Низходящият импулс при „зелените пари” се засили допълнително след негативните данни за заетостта в частния сектор според института ADP. Неочаквано компаниите в САЩ са съкратили нетно работни места през август, въпреки че предварителните прогнози сочеха ръст на показателя. По този начин данните създават предпоставка и за по-слаби стойности на безработицата в петък и ако действително станем свидетели на разминаване между реалните и прогнозните цифри в отрицателна посока, натискът върху долара може да се пренесе и в началото на другата седмица.

За по-добро представяне на „зелените пари” не помогна дори ISM индексът за производствения сектор, който регистрира слаб ръст на месечна база през август. Имайки предвид забавянето в потреблението и жилищния сектор през последните месеци обаче, е по-скоро въпрос на време данните за състоянието на тежката индустрия също да започнат да отчитат по-слаби стойности.

Сред инвеститорите все повече преобладава мнението, че пазарът изживява труден момент и че или бизнесът трябва да започне да наема повече служители, или е необходима допълнителна финансова инжекция от страна на правителството или Федералния резерв.

Изключвайки новините от САЩ, върху движението на евро/долар до края на седмицата влияние могат да окажат данните за брутния вътрешен продукт в Еврозоната и срещата на Европейската централна банка по-късно днес. Особено по отношение на лихвите не се очаква промяна във водената от институцията монетарна политика, но за сметка на това коментарите от страна на президента й Жан-Клод Трише неведнъж са били в основата на бурни движения на валутните пазари.
 
ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD
Open – 1.2678; High – 1.2855; Low – 1.2663; Close – 1.2808

 

Първата силна съпротива пред евро/долар спрямо текущите нива е възходящата тренд линия на графиката, която е текущо проектирана при 1.2940. По-вероятно е след неин тест двойката да възобнови спада си, като цели при този сценарий ще бъдат 1.2779 и 1.2742, следвани от 1.2660.

GBP/USD
Open – 1.5347; High – 1.5490; Low – 1.5334; Close – 1.5453

 

През последните няколко дни паунд/долар консолидира около 200-дневната МА, като за засилване на низходящия тренд е необходимо нейното по-трайно преодоляване. Първа цел в посока надолу е 1.5326, следвана от 1.5122.
Текущо тази МА е проектирана при 1.5432, а следващата съпротива се намира при 1.5490.

USD/JPY
Open – 84.19; High – 84.57; Low – 83.66; Close – 84.42

 

Дъното при 83.58 продължава да бъде първата силна подкрепа пред долар/йена, като при негов пробив низходящият тренд ще се засили и следващата по-сериозна цел ще бъде 79.76.

При корекция на низходящия тренд ще последва тест на 84.55 и 84.65.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!