Американците обичат да пращат SMS-и. GSM-операторите обаче обичат текстовите съобщения още повече.

Така започва интересен анализ по темата на списание  Economist, който, всъщност, се отнася до потребителите навсякъде по света.

Причината, поради която мобилните оператори обичат SMS-ите е, че те не им струват почти нищо. Разходите за изпращане на съобщение от 160 символа са близки до нула, за разлика от разходите по прехвърляне на друг вид данни, като гласово повикване. Таксуването на съобщенията обаче не е драстично  по-различно от таксуването на разговорите по телефона.

Компаниите, които разработват смартфони и приложения за тях обаче имат потенциал да променят начина, по който GSM-операторите си балансират приходите от това.

Така например новата операционна система на телефоните на  Apple - iOS 5, предлага опция, при която устройството първо търси налична 3G мрежа или Wi-Fi, за да достави SMS-а през тях, безплатно. Хитрината е, че по този начин могат да се прескачат националните граници и да се заобикалят роуминг тарифите - друг източник на тлъсти приходи за GSM-операторите.

Освен Apple, заплаха създават и различните приложения за смартфони, приложенията във Facebook и Twitter и дори Google, който предлага екстрата чрез Android.

Може би притеснени от нарастващата заплаха, някои от компаниите въвеждат схеми, при които колкото повече съобщения изпращаш, толкова по-евтино ти излизат те.