Следвайки примера на страни като Гърция и Южна Корея, турските борсови регулатори започват разследване на ефекта от късите продажби, в опит да предотвратят задълбочаващия се спад на фондовия пазар, информира Bloomberg. Само този месец турският индекс ISE National 100 се смъкна с 19%.

Гърция въведе двумесечна забрана на продажбата на къси позиции на 9 август, а на 10 август Южна Корея забрани продажбата на активи, взети на заем, за срок от три месеца. Още през юли Италия затегна правилата за обявяване на разкритите къси позиции.

Председателят на Истанбулската фондова борса Хюсеин Еркан обаче засега отклонява въпросите дали освен разследване ще последва ефективна забрана. При късите продажби, инвеститорът тегли на заем даден актив и го продава в очакване цената на актива да се понижи, като печалбата идва от разликата спрямо по-ниската цена, по която активът трябва да се върне.

След като късите продажби бяха забранени в Корея, индексът Kopsi се повиши с 0.3% на фона на понижение на повечето азиатски борси. Но анализатори отбелязват, че забрани за късите продажби няма да имат траен възходящ ефект, тъй като те принуждават „дългите“ инвеститори да започнат директно да продават активите си.

Историята показва как въпреки че след второто полугодие на 2008 г. 17 държави въведоха забрана срещу късите продажби, през март 2009 г. стойността на акциите се понижи до шестгодишно дъно. „Не можеш да спреш някого да си продава активите, нито можеш да спреш паниката“, коментира търговец.

Що се касае до Турция, вчера индексът ISE 100 се смъкна с 5% до 50307 пункта, най-ниско ниво от февруари 2010 г.

По данни на Bloomberg, капитализацията на борсите в света в края на юли е била 54 трилиона долара, а в момента е паднала около 48 трилиона, или разпродажбата от началото на август е коствала около 6 трилиона долара пазарна стойност.

Миналата седмица акциите на развиващите се страни са се понижили със средно 8.6%. На този фон българският фондов пазар засега се представя малко по-добре, като за последните 5 дни широкият ни индекс BG40 е спаднал само с 4.47%.

Късите продажби не са най-активния пазарен сегмент, както според Data Explorers около 7 трилиона долара е стойността на акциите, които се предлагат „на заем“ по целия свят, взети на заем са около 700 милиарда. Преди пазарния срив от миналата седмица, взетите под наем акции са били само 7% над историческите минимуми.