Всичко започна като приказка. Самият премиер на Румъния присъстваше на церемонията при откриването на завода на Nokia в румънския град Клуж през септември 2008 г. Пристигането на Nokia стана символ на новата, самоуверена Румъния – коментира BBC.

Сега мечтите са разбити. „Хиляди хора имаха високи очаквания“ - коментира представител на профсъюзите Alfa Cartel. Те мислеха, че идването на финландската компания ще промени живота им, ще им даде кариера.

Но Nokia реши да премести производството си в Китай, като част от глобално преструктуриране на производството си – въпреки че инвестицията в Клуж беше печеливша и бързо се изплати.

Румънската държава даде на Nokia безплатно земята за построяването на завода. Изгради пътища и инфраструктура в надеждата други фирми също да се преместят тук и Клуж да се превърне в технологичен център. Финландците дадоха работа на 2300 души, очакваше се работните места с времето да достигнат 18 000.

Nokia вече я няма, но евтината и висококвалифицирана работна сила е още тук. Работниците работеха в завода на компанията за около 300 долара месечно. Това бяха предимно млади хора и те все още имат шанс да бъдат обучени за друга професия. Градските власти в Клуж усилено се стремят да намерят нов инвеститор.

Опитваме се да сме оптимисти – заводът си е още там и не планираме да го разрушаваме, коментира градският съветник Ищван Вакар. „Инвестицията си остава, сега трябва да я използваме умно“.

Впрочем в Клуж вече са пристигнали други чуждестранни компании, които при това предлагат много по-високи заплати. „Заминаването на Nokia не е бедствие за Клуж“ - коментира местен предприемач. „Съществували сме преди и ще останем и след Nokia“.

Годината завършва с противоречиви чувства във втория най-голям град на Румъния – обобщава британската медия. Надеждата за помощ отвън е още жива.