Стрес тестовете на европейските банки не потушиха инвеститорските тревоги. Европейската банкова надзорна служба заяви, че само 2.5 млрд. евро не достигат на 8 от проверените 90 европейски кредитни институции, за да са перфектни. Но според анализатори, реалният капиталов недостиг е 80 млрд. евро.

Според JPMorgan Cazenove, 20 вместо 8 са проблемните банки в Европа. Причината за прекалено позитивните данни от надзорния орган е, че в стрес теста не е включена възможността Гърция да фалира. В същото време пазарът на застраховки срещу риск от фалит говори за 90% вероятност Гърция да фалира.

Нещо повече – банковите европейски надзорници са допуснали в стрес теста презумпция за 25% обезценка на гръцките 10 – годишни бонове, докато те в момента се търгуват по 51 цента спрямо 1 номинално евро. Така че стрес тестовете са неубедителни, гласи заключението на анализаторите, цитирани от Bloomberg.

Тестовете не провериха това, което трябваше, коментира инвестиционен стратег в Societe Generale. “Те по-скоро следваше да тестват способността на еврозоната да спаси банките си. Първо трябваше да тестват възможността на държавата да спаси банките, а след това кой ще спасява държавата”.

По причина тази неубедителност в приложения от банковия надзор подход, днес европейските банки се свличат на фондовите пазари.

Многобройни са негативните коментари по отношение на информацията, разкрита от стрес тестовете. „Рискът от прехвърляне на периферната зараза към центъра остава“. Например, въпреки че масовото теглене на депозити от ирландските банки принуди в края на миналата година МВФ и ЕС да отпуснат 85 млрд. евро кредит на Ирландия, Allied Irish Bank и Bank of Ireland минаха теста, а Anglo Irish Bank не беше тествана.

През март рейтигновата компания Standard&Poor's публикува резултатите от свой собствен стрес тест, според които на европейските банки са им нужни свежи 250 млрд. евро, в случай че се стигне до събитие, налагащо рязко вдигане на лихвите и сериозна икономическа криза.

Според анализаторите от JP Morgan, стриктното следване на правилото за 7% капитал би накарало само френските банки включително Societe Generale да наберат 20 млрд. евро нов капитал, а германските включително Deutsche други 14 млрд. евро.

Инвестиционен независим консултант обобщава: Много съм скептичен, че цялото това упражнение ще има положителни последици. „Загубихме време и пари“. Една от причините е, че анализът в стрес тестовете касаеше възможните загуби само от правителствените бонове, държани с цел търговия – докато се скрива възможността от обезценка на ДЦК, които се държат в портфейлите до падеж.