България е една от страните с най-много почивни дни в света и това вреди на конкурентоспособността на икономиката. Изходът е приспадане от годишната отпуска – модел, който действа във Франция.

 

Програмният директор по икономическите въпроси в Центъра за либерални стратегии Георги Ганев коментира пред БНР, че по света се ползват различни модели, но трябва да се погледне кой какви резултати дава и съобразно българските условия да се вземе решение как да бъде уреден този въпрос:

 

Аз лично винаги съм бил привърженик на това да няма такива сливания на почивни дни. Върнахме се към порочната практика по-малко от месец преди съответните дати те да се променят, след като беше въведен ред почивните дни да се съобщават в началото на годината. Сега изведнъж ни се съобщава през ноември, че през декември настъпват някакви размествания и всеки, който е правил някакви планове, ами да е мислил. Има една държава, която не се интересува от неговите планове, обясни Ганев.

 

Според него практиката със сливанията е започнала популистки. България празнуването се издига в култ за сметка на работенето. И когато малка отворена икономика, която в много голяма степен от нейната стопанска активност зависи от връзките с чужбина, а там не са чували, че съответният ден в България е почивен, дори не е и национален празник, се получава нарушаване на всякакви стопански връзки.

 

Когато имаме обикновен ден от седмицата, който е обявен за неработен, защото се е паднал между почивни дни и празник, тогава икономиката, стопанството и националният доход, като цяло, губят, коментира икономистът.