Правителството на Словакия ще подкрепи Европейския фонд за финансова стабилност, предназначен да помага на изпаднали в затруднение страни от еврозоната, но при известни условия, заяви словашката министър-председателка Ивета Радичова, цитирана от Франс прес.   

Словакия е единствената страна от еврозоната, която не се е присъединила към фонда, за влизането в сила на който е необходимо одобрението на всичките 16 страни членки.

Вчера министерството на финансите на Словакия подкрепи присъединяването на страната към мрежата за финансова сигурност на еврозоната.

Предишното правителство направи сериозно обещание да подпише споразумението за механизма за отпускане на заеми. Ние гледаме на това обещание като на задължение и няма  да блокираме другите членове на еврозоната, изтъкна Радичова пред журналисти.

Стабилизационният фонд на обща стойност 750 милиарда евро, учреден миналия месец, предвижда отпускането на кредитни гаранции на стойност 440 милиарда евро за изпаднали в затруднение страни от еврозоната, 60 милиарда евро заеми от ЕС, както и 250 милиарда евро кредити от Международния валутен фонд /МВФ/.

Радичова уточни, че страната й ще предложи условия за участието си в помощния механизъм. Тя изтъкна, че кабинетът й иска да сключи днес с Брюксел рамково споразумение, в което да залегнат тези условия.

Словакия е член на ЕС от 2004 година и се присъедини към еврозоната през 2009 година. БТА