Словенската централна банка разпространи днес нова икономическа прогноза, според която БВП на страната ще се свие с 1.8 процента през 2012 година и с 0.7 на сто през 2013 г., предаде DPA.

Словенският премиер Янез Янша заяви миналата седмица, че Словения може да избегне заплахата от банкрут, като бързо приеме закони за реформиране на банките и похарчи до 4 милиарда евро, за да изкупи лошите дългове от притежаваните от държавата банки.

Икономическите проблеми в Словения подхраниха спекулациите, че тя може да стане следващата страна в еврозоната, която ще иска спасителни заеми от Европейския съюз, прогнозира БТА.

За да набере необходимите средства правителството в Любляна обяви, че ще продаде приватизира три от най-големите държавни фирми. Това са "Телеком Словения", "Триглав" и "Петрол".

Словенската държава държи 74 процента от акциите на"Телеком Словения", които струват около 372 милиона евро. Държавата вероятно ще продаде словенския Телеком на Дойче телеком.

В застрахователната компания "Триглав" държавата държи 28 процента от акциите. За акциите си в "Триглав" Словения може да получи 126 милиона евро. Заинтересовани компании да поемат "Триглав" са AIG и Svis Re.

Държавната компания "Петрол" вероятно ще бъде купена от руския "Газпром" или унгарската MOL. Словения планира да продаде и авиокомпаниите "Адриа еъруейз" и "Елан еър", пише люблянският вестник "Дело" .