Парите на Словения може да свършат до няколко седмици, пише австрийският вестник Die Presse.

Досега словенското правителство беше категорично, че може да се справи с финансовите проблеми на страната, допълва изданието.

Министър-председателят Янеш Янса обаче призна, че през октомври страната е застрашена да изпадне в несъстоятелност, ако не пласира успешно облигации.

Това е и първият път, когато премиерът официално предупреждава за опасността от фалит.

В началото на август международните рейтингови агенции Standard & Poor’s, Moody’s и Fitch понижиха кредитния рейтинг на бившата югославска република.

Като основна причина агенциите посочиха проблемите в банковия сектор в страната и неспособността на правителството да се справи с кризата.

Лихвите по 10-годишните облигации на Словения пък прехвърлиха критичната граница от 7%.

Допълнително ситуацията се усложнява от политическите проблеми в страната, като управляващата коалиция не може да постигне консенсус по така необходимите реформи.

Междувременно проблемите в Португалия също се увеличават, като се очаква през тази година бюджетният дефицит в страната да е много по-висок от договорения с международните кредитори.

Предприетите мерки не са достатъчни, за да сведат дефицита до 4,5% от БВП, според финансови експерти към португалския парламент.

Само за първото полугодие дупката в бюджета може да достигне между 6,7% и 7,1% от БВП, пише Die Presse.