Словенската централна банка намали прогноза си за икономическия растеж на фона на преструктурирането на банковия сектор на страната.

Словения досега избягваше международен спасителен план и се опита да спаси затънали в дългове и лоши кредити със собствени средства. Но въпреки че страната не е принуждавана да провежда политики на икономии от международните кредитори, банковата криза има своето негативно отражение върху местната икономика.

Централната банка прогнозира спад на брутния вътрешен продукт с 2.6% през тази година, като рецесията ще продължи и през 2014 г. със свиване на икономиката от 0.7%.

Управителя на централната банка също така призна, че е много възможно страната да прибегне до помощта на международните кредитори, особено ако разходите за обслужване на словенския дълг продължат да се повишават.

Текущата доходност на държавните облигации с 10-годишен падеж е 6.59%, което е твърде близо до нивото от 7%, приемано като ключово от инвеститорите за граница, след която рефинансирането на задълженията става неустойчиво.