Служебният кабинет "Близнашки", назначен от президента Росен Плевнелиев, катастрофира с управлението на европейските фондове. Не само, че нищо от заявеното от държавния глава при представянето на правителството, в началото на август, не се случи, а дори ситуацията с европейските пари се влоши, коментира БГНЕС.

Поредното доказателство за това е информацията, че Министерството на земеделието провали поредната обществена поръчка по избор на сертифициращ орган на Държавен фонд "Земеделие". Така България е под угрозата да загуби 1.6 млрд. евро.

Служебният министър Васил Грудев, който винеше предшественика си, че не е успял да избере одитор на Програмата за развитие на селските райони, се провали в същото начинание. Оказа се, че одиторска фирма атакува поръчката, заради съмнения в нейната прозрачност. Информацията за това обаче бе крита 48 часа, а днес министърът реши, че има по-важна задача - да участва в агрофорум в Букурещ, вместо да обясни как ще спаси над 3 млрд. лева за земеделските производители.

Грудев, който се гласи да поеме управлението на Държавен фонд "Земеделие", се крие и от отговорите на въпросите за допуснати, макар в краткия му мандат, два тежки случая на конфликт на интереси. При единият – сестра на съветничка на служебния агроминистър консултира фирми за европейско финансиране в областта на земеделието. При другият – оказа се, че финансовият министър Румен Порожанов, Васил Грудев, а и началникът на кабинета на агроведомството Иван Капитанов са имали съвместен бизнес по консултиране на земеделци в областта на еврофондовете.

Сигналите за конфликт на интереси на ръководството на земеделското министерство и непрозрачното провеждане на обществени поръчки са поредното доказателство, че европейските институции няма скоро да възстановят доверието към българските власти.

Доказателство за това е пълният провал на вицепремиерите Екатерина Захариева и Илияна Цанова, които бяха назначени с уверенията на Плевнелиев, че ще възстановят плащанията по замразените оперативни програми "Околна среда" и "Регионално развитие". Нито това се случи, нито се очаква България да получи парите си преди февруари 2015 г. Захариева и Цанова обаче премълчаха фактите, че България се отказа доброволно от десетки милиони евро, които бяха отписани чрез налагането на "плоска" финансова корекция заради нагласени обществени поръчки в периода 2010-2013 г., т.е. при управлението на Борисов.

Вицепремиерът по еврофондовете в служебното правителство ще бъде запомнена единствено с нелепото и в крайна сметка неуспешно назначение на танцьорката и приятелка на лидера на СДС Божидар Лукарски за заместник-председател на Държавната агенция за българите в чужбина.

Илияна Цанова не успя да договори финализирането на нито една оперативна програма от новия програмен период 2014-2020 г. Цанова обаче допусна колежката ѝ Екатерина Захариева и служебния транспортен министър Николина Ангелкова да пренаредят приоритетите по новата Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура". Така Северозападна България отново бе отрязана и изключена от приоритетите до 2020 г.

Служебното правителство не направи нищо и в сферата на електронизацията на обществените поръчки. Въпреки очакванията на Брюксел, че в края на октомври месец ще е готов проект на нов Закон за обществените поръчки, който да действа в периода до 2020 година, такъв не се очаква да бъде представен. /БГНЕС/