Президентът Росен Плевнелиев назначи проф. Георги Близнашки за служебен премиер. Румен Порожанов става служебен министър на финансите, а Васил Щонов ще е служебен министър на икономиката и енергетиката. Илияна Цанова пък ще изпълнява длъжността служебен вицепремиер по управление на средствата от Европейския съюз. Екатерина Захариева става служебен вицепремиер по икономическа политика и министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране.

Близнашки е бивш политик от Българската социалистическа партия отстранен на 7 март 2014 г. "за уронване престижа на партията, системно нарушаване на уставните норми, състоящо се в публични изявления и действия срещу партийната политика и партийните решения".

Завършва Право в Софийския университет през 1982 г. След защита на дисертация на тема „Постоянните комисии на Народното събрание“ през 1988 г. получава научната степен кандидат на науките /днес: доктор/. Има специализации във Великобритания и Русия. Преподавател е в Юридически факултет на СУ, а от 2009 г. е професор по конституционно право.

 

Ръководи организацията на БСП в София в началото на 90-те години на XX век. Бил е и член на Висшия съвет на БСП. Като представител на „Коалиция за България“ е депутат от 1 януари до 5 юни 2007 г. в Европейския парламент.

 

Кариерата на Румен Порожанов стартира в Министерството на финансите, където е главен специалист през 1992 г. При управлението на НДСВ е част от екипа на бившия министър на финансите Милен Велчев. Назначен е за председател на надзорния съвет на „Булгартабак“ след напускането на Любка Качакова. От август 2009 г. е началник на кабинета на финансовия министър Симеон Дянков.

Той е бивш председател на българската страна по проекта за нефтопровод „Бургас – Александруполис“, бил е и директор на фонда за радиоактивни отпадъци и директор на Държавен фонд „Земеделие“. От септември 2013 г. е член на Надзорния съвет на Българската банка за развитие.

 

Васил Щонов е възпитаник е на Английската езикова гимназия в гр. Пловдив. През 1995 г. завършва Университета на Пенсилвания в САЩ с дипломи бакалавър на науките по електронно инженерство и финанси, а от 1999 г. е магистър по бизнес администрация от Масачузетския Технологичен Институт (MIT).

 

До 2004 г. работи в САЩ като инвестиционен банкер в областта на енергетиката и технологиите и като консултант по управленски въпроси. Управлява няколко големи сделки по сливане и придобив, сред които обединението на Bell Atlantic Corp. и GTE Corp. През 2004 г. основава офиса на международната консултантска фирма МcКinsey в София, където работи до 2009 г., главно в банковия сектор, енергетиката и телекомуникациите.

 

От 2010 г. до 4 август 2014 г. заема поста директор "Маркетинг и стратегии" в кабелната компания „Близу“.

 

Илияна Цанова Магистър по финанси от Университета за национално и световно стопанство, има сертификат за следдипломна квалификация по финансов мениджмънт от Университет „Джордж Вашингтон“, САЩ.

От 2001 до 2003 г. работи в одиторския отдел на „Делойт България”. Между 2003 и 2013 г. работи за Европейската банка за възстановяване и развитие. До 2006 г. структурира и управлява инвестиционни проекти в областта на водния сектор, железопътния и обществения транспорт, както и публично-частни партньорства.

 

От 2006 до 2013 г. работи в централата на ЕБВР в Лондон и заема позиция старши банкер в отдел “Общинска инфраструктура и околна среда”. Има богат опит в структурирането, договарянето и изпълнението на инвестиции в дялов капитал и дългово финансиране на инфраструктурни проекти, както и в съфинансирането на проекти със средства от Европейския съюз в страни от Югоизточна Европа, Украйна и Русия.

 

Eкатерина Захариева е Магистър по право от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски". От 2001 до 2003 г. е адвокат. През 2003 г. е назначена за юрисконсулт, а от 2007 г. е директор на дирекция „Правно-нормативно и административно обслужване" в Министерство на околната среда и водите. От август 2009 г. е заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството. През 2012 г. става главен секретар на Президента. А от 13 март до 29 май 2013 г. е заместник министър-председател и министър на регионалното развитие и благоустройството в служебното правителство, назначено от Росен Плевнелиев.