Служителите в сектора на услугите са излизали по-скъпо на работодателите си от работниците в производството, а селскостопанските производители нямат повод да се оплакват от реколката и годината, тъй като предварителните прогнози показват, че доходите им са се увеличили, най-вече заради вдигането на цените.

Значително по-големи разходи са правили работодателите в сферата на услугите през това лято, в сравнение с периода юли - септември 2011 година, показват данните на националната статистика. За един нает в сектора разходите са скочили с 11.2% нагоре за един отработен час, докато в индустрията изменението е с 2.3%, а в строителството има намаление с 0.9%.

Средното увеличение на разходите на работодател за един отработен час е с 5.9% в края на септември на годишна база. В състава на общите разходи за труд, разходите за заплати на отработен час са скочили средно с 6.6%, а другите разходи са скочили с 2.3%.

Най-голяма е промяната в разходите за труд при търговията и ремонта на автомобили и мотоциклети (17.7%) и при научните изследвания (12.7%). Най-слабо е увеличението на заплатите в сектор Държавно управление (0.1%) и Доставяне на води, канализационни услуги и управление на отпадъци (0.9%), показват още данните на Националния статистически институт.

От държавната служба правят и прогноза за това какви ще са доходите в селското стопанство през тази година. Първоначалните пресмятания показват, че те се увеличават с 8.7% спрямо миналата година, измерено през структуриран индекс. Обяснението за това се крие в увеличените субсидии за производителите в сектора.

Статистиците изчисляват, че реализираната от селскостопанските производители у нас продукция е за 8.656 млрд. лв., което е с 1.8% повече, в сравнение с предходната година. Увеличението на прихода се дължи на нарастването на цените с 11.9%.

Брутната добавена стойност в селското стопанство през тази година възлиза на 3.2 млрд. лв., което е повишение с 3.8% спрямо предходната година и отново в голяма степен се дълги на увеличението на цените с 20.7%.