Изключително слънчевият февруари помогна на Германия да избегне енергийна криза и да възстанови износа на ток за Франция, пише EurActive.

Страната, която произвежда половината от фотоволтаичния ток в света чрез инсталираните 20 GW соларни мощности, успява да се справи с трудната ситуация, в която бе поставена след бързото изключване на 22 ядрени реактора. Те бяха изведени в експлоатация почти веднага след ядрената авария във Фукушима. Това доведе до спад в обемите на електроенергията, търгувана с Франция, до общо 2 GW годишно.

Благодарение на генерираната от слънце елeктроенергия през февруари, износът за Франция се е увеличил с 1 GW. Избегната е и криза със снабдяването, макар че ако ръста на потреблението в страната е бил отчетен в следобедните часове, а не по обед, слънчевите панели нямаше да могат да предотвратят енергийна криза в страната, уточнява експерт пред изданието.

Енергийната индустрия продължава да изпитва затруднения при снабдяването с електроенергия, като през миналата година бяха регистрирани множество случаи на прекъсване на електрозахранването. През тази година предизвикателството е подобните прекъсвания да не са повече. Рискът за това остава висок.

Слънчевата, както и вятърната енергия биха били най-ефективни, ако могат да се пренасят по мрежите до местата, на които има търсене. Германия обикновено изнася добитата по този начин електроенергия, като през 2004 година това е създало напрежение в датската енергийна система. Търкания има и в момента с Полша и Чехия, които също се оплакват от това, че преносните им системи са заплашени от пренатоварване.