За първи път у нас е възможно да сменим доставчика си на тока през интернет. Това става чрез портала kupitok.bg на частно дружество. На този етап от услугата ефективно могат да се възползват малките и средни фирми, които все още ползват битово електричество и не са преминали на свободния пазар, съобщава БНТ.

Домакинствата ще могат ефективно да ползват портала, след като официално бъде либерализиран пазарът за бита в средата на годината. Предимствата на тази платформа пред класическия начин за смяна на доставчик са, че от в къщи или от офиса можеш да се справиш с тази сложна и тежка, отнемаща дни процедура.

Пламен Ставрев e собственик на малка фирма за машинна бродерия и дигитален печат. Досега е ползвал скъп ток за бита. 

„Търсим опции да минем към свободния пазар, но бумащината, с която се срещаме – всички документи, които трябва да се попълват, ходим от институция, на институция, затрудняват този процес“, обяснява той.

Преди ден е попаднал на интернет платформата. За минути е успял да се регистрира.

„Има един много интуитивен калкулатор, който с няколко клика и въвеждане на информация от предходни фактури, които сме изплащали, много бързо изчислява процента, който ще спестим, ако минем на свободния пазар“, отбелязва бизнесменът.

Фирмата, която предоставя тази услуга официално представи новия си портал. Чрез него разходите по раздялата със стария доставчик са за сметка на търговеца, а не на клиента.

След успешна регистрация и попълване на необходимите документи, системата изпраща няколко предложения за сключване на договори от свободния пазар, които намалят сметките между 15 и 20%. Платформата предлагат 5 пакета договори, като най-кратката опция е за 1 година.

След като получи договора по електронен път, единственото нещо, което трябва да направи потребителят, е да го подпише с електронния си подпис. Клиентите, които нямат такъв, трябва да разпечатат договорите в 2 екземпляра, да ги подпишат и изпратят по куриер за сметка на търговеца. 

Предлаганите цени са без тарифи за дневно и нощно потребление, а единни. Цените също така не включват допълнителните такси към сметките като „задължение към обществото“ и пренос. Компанията, която предлага тази услуга, има договор и с останалите два доставчика за използването на техните мрежи, когато клиентът е на тяхна територия.