Пет милиона битови потребители на ток ще имат право да сменят доставчика си в рамките само на един месец. Целта е, ако те са недоволни и избраният търговец на еленергия не си изпълнява задълженията, да могат да го сменят максимално бързо. 

Няма да има ограничение за това колко пъти можем да сменяме търговеца. Първо обаче двете страни трябва да са изчистили финансово взаимоотношенията си.

Всичко това ще стане възможно след освобождаването на пазара за битовите клиенти, което означава да се направят съответните промени в законите и в останалите нормативни документи. 

Официално освобождаването на пазара за бита ще стартира в началото на следващата година, но реално излизането на пазара на битовите потребители ще започне от 1 април. Това стана ясно на заключителната среща от информационната кампания за либерализацията, която се провежда от енергийното министерство.

Излизането на пазара за най-малките, но най-многобройни потребители на еленергия ще има начален, но не и краен срок. Тоест те могат, ако искат, да си останат и при сегашното енерго. Практиката в Европа показва, че реално 10-15% от хората се възползват от възможността да минат към нов доставчик.

В момента 150 фирми имат лицензии за търговия с електрическа енергия. От тях обаче реално активните на пазара са 30-40, като броят им със сигурност ще нарасне след либерализацията.

Ако решим да сменим сегашното енерго с търговец на ток, ще можем да избираме какъв договор да сключим с него. Едната опция е контрактът да е комбиниран. При него ще получаваме една фактура, както за доставката на електрическата енергия, така и за преноса й до дома, за достъпа. А също така в нея ще са включени и всички такси, като тази “Задължения към обществото”. 

Другата възможност е да сключим два отделни договора - с доставчика и с електроразпределителното дружество, което е отговорно за физическата доставка на еленергията. Тогава ще получаваме от две отделни фактури - от търговеца и от ЕРП-то - ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго-Про”.

Мрежите средно и ниско напрежение са собственост на трите ЕРП-та. Затова и занапред ще се обръщаме към тях, ако оставаме без ток или ако имаме проблеми с качеството му. Пак ЕРП-то ще е този, който ще ни дърпа шалтера за неплатени искания. Това обаче няма да става самоволно, а по искане на търговеца. Затова от ЧЕЗ, които участваха на вчерашната среща, препоръчаха много добре да изчистим клаузите с новия си доставчик при какви условия ще ни се спира и в какви срокове ще ни се пуска после електричеството.

От съществено значение ще бъде самият избор на търговец не само заради цената, но и заради това дали той ще може да достави нужното количество електроенергия. Това е особено важно, тъй като има търговци, които нямат достъп до енергия директно от производителя, а самите те закупуват от други търговци. Затова от КЕВР посъветваха да сме предпазливи при избора на търговец. 

В случаите на фалит потребителите няма да останат без електричество, успокоиха от енергийното министерство. В такъв случай домакинствата ще бъдат прехвърляни на т.нар. доставчици от последна инстанция. Те обаче ще продават на по-високи цени от пазарните нива.

По отношение на цената зам.-министърът на енергетиката Николай Николов коментира, че е възможно първоначално да се наблюдава повишаване на цените за бита, след което обаче се наблюдава стабилизиране. Той се позова на опита на другите държави, освободили пазара за бита.