В АЕЦ "Козлодуй" ще бъде обявен конкурс за изпълнителен директор, съобщи енергийният министър Асен Василев на почивката на обществения съвет към ресорното министерство.

По време на съвета представители от гражданската квота предадоха доклад на Инспектората към Министерски съвет за проверка, извършена в АЕЦ "Козлодуй", която от икономическото министерство определиха като "много смущаваща". Проверката е предадена на държавната финансова инспекция и прокуратурата. Така и не стана ясно дали това е причината за смяната на настоящия директор Валентин Николов или тя е планирана преди предоставянето на доклада.

Василев съобщи, че са започнати промени в 13 дружества, подчинени на министерството, повечето от които в сферата на енергетиката. Очаква се в Българския енергиен холдинг също да има промени, но Асен Василев отказа да назове персонално хората, които ще бъдат сменени. Общо 23 души ще бъдат уволнени.

На въпрос на Дарик дали ще бъде уволнен шефа на Агенцията за инвестиции Борислав Стефанов заради сгрешената карта на България в рекламните клипове, Асен Василев заяви, че "със Стефанов ще имат много сериозни разговори".