Сметките за парно и топла вода тази зима ще се правят по тотално нова формула. Тя е заложена в промените на Наредбата за топлоснабдяването, които влязоха в сила вчера.

С тях се дава право на етажната собственост сама да определя процента на сградната инсталация. Топлофикациите пък се задължават да подават топлина за всяка сграда, като отчитат броя на свалените радиатори в нея.

Промените в наредбата предполагат топлинните счетоводители много бързо да преизчислят по новия начин прогнозните дялове, на чиято основа се правят сметките на абонатите през зимата.

Досега прогнозният дял за всеки апартамент за идващата зима се смяташе според това какъв процент от общата топлина, използвана от сградата, е потребил този апартамент през миналия сезон.

Новата формула обаче е тотално променена.

За целта топлинните счетоводители първо трябва да сметнат средната консумация за всеки апартамент за 1 ден за миналата зима. Това става, като количеството топлина за миналия сезон се раздели на броя на дните с отопление.

След това се прави сметката за конкретния месец

-  декември 2013 г. например. Тя се получава, като средното потребление на апартамента за 1 ден от миналата зима се умножи по броя на дните с отопление през декември (обичайно 31 дни).

На финала полученото количество се умножава по специален коефициент. Той също се пресмята, като количеството топлина, отчетено от топломера в абонатната за даден месец (декември 2013-а), се раздели на количеството, отчетено за същия месец на миналата зима (декември 2012).

Прогнозното количество топлина за горещата вода пък ще се смята като 1/12 от общата енергия за подгряването на ползваните кубици вода от абоната, отчетена след изравнителната сметка.

Освен това наредбата допуска и самоотчет от абонатите. В този случай обаче топлинният счетоводител ще влиза веднъж годишно за проверка или за изравняване в случай, че няма данни за всички месеци.

От изравнителна сметка ще се спасят само тези блокове, които са си монтирали топломери и водомери с дистанционно отчитане. Но и те трябва да пускат счетоводителя на проверка веднъж годишно. Освен това

при продажба на апартамента се изисква междинен отчет

От Министерството на икономиката и енергетиката, които са автори на промените в наредбата, не бяха открити за коментар какво се цели с промените и до какви резултати за абонатите на топлофикациите се очаква да доведат те. Както и какво се случва с вече заявените прогнозни дялове от хората.

Изчисляването на процента на сградната инсталация вече няма да се прави от фирмите за дялово разпределение или от топлофикациите. Той ще се определя от етажната собственост.

С промените в наредбата са дадени варианти как да се случва това. Първият е пак да се смята от топлинния счетоводител, но като от сметката се махнат свалените радиатори. Може и да се измери реално от специално наета от входа фирма.

Допуска се и процентът на сградната инсталация да се фиксира с решение на входа по предложение на счетоводителя.

Със свалените радиатори е свързана и още една промяна. Тя задължава топлофикациите да настроят абонатните станции, така че да не подават количества енергия, все едно няма свалени радиатори.