През 2011 г. се подобрява отчетността на бюджетните предприятия чрез извършения текущ контрол, каза Валери Димитров - председател на Сметната палата. Той представи доклад за дейността на Палатата за изминалата година. В резултат на работата на одиторите са извършени корекции за стотици милиони левове. Това не са откраднати, а неправилно отчетени активи, така държавата приведе в известност голяма част от своето имущество, посочи Димитров

Работата на одиторите създава трикратна възможност за отстраняване на допуснатите отклонения във финансовите отчети - по време на текущия контрол, с изпълнението на дадените препоръки и до приключване на заверката на годишния финансов отчет. Събирането на големи суми като такса за битови отпадъци е  много разпространен начин за харчене на пари не по предназначение. Вместо за почистване и за извозване на отпадъците парите в някои общини се използват за други дейности. В някои от тях нарушенията са за стотици хиляди левове, каза Димитров.

В Сметната палата отчитат подценяване на ролята на програмното бюджетиране. Извършват се корекции по програми, като в част от тях показателите се различават многократно от първоначално планираните и утвърдените стойности, отбеляза Валери Димитров. Моделът на паралелно съставяне на традиционен бюджет, ориентиран основно към разходите, и на програмен бюджет следва да бъде заменен с ориентирано към резултатите бюджетиране, като се постави акцент върху управленската отговорност, ефективността и ефикасността от изразходването на публичния ресурс, посочи председателят на Сметната палата.

Продължава негативната практика на многобройни корекции по бюджетите на публичните организации, чрез които текущо през годината се извършва преразпределение на планираните разходи.

Друг проблем е отчитането на дължимите данъци, мита и такси само на касова основа и това създава възможности за манипулиране на финансовата информация в отчетите на бюджетните организации.

От Сметната палата са забелязали тенденция за ликвидация на еднолични търговски дружества с общинско участие и същевременно създаване на общински предприятия като правоприемник на ликвидираните търговски дружества, регистрирани през 90-те години. Създадените общински предприятия се издържат от бюджета на общината, като се увеличават разходите по бюджетите и числеността на персонала.

При възлагането на обществени поръчки през 2011 г. се наблюдава тенденция за намаляване на броя на нарушенията. Констатирани са случаи, при които поради недостиг на средства не се изпълнява законовото изискване за застраховане на имотите - публична държавна и общинска собственост. Това излага на риск държавното и общинското имущество, посочва БТА. Недоброто състояние на някои от застроените имоти - държавна- и общинска собственост, прави невъзможно отдаването им под наем поради липса на интерес за участие в организираните търгове, отчитат още от Палатата.

Монтана, Смолян и Генерал Тошево са дадени за разследване от прокуратурата. Общинската администрация е показала разходни документи с фирми, които нямат регистрация в търговския регистър и нямат Булстат, посочиха от Палатата. В Техническия университет в София са констатирани сериозни нарушения и затова той също е с отказ за заверка на отчета му от страна на Сметната палата. Университетът е с неправилно заприходени активи за 26 сгради и два апартамента, както и за земи на стойност над 400 000 лева. Университетът освен това е купил брониран автомобил, който бракува след година.