33 одита на проекти с евросредства ще извърши Сметната палата през 2010 г. Това съобщи председателят на ведомството проф. Валери Димитров пред депутати от парламентарната комисия за европейски пари. В програмата за проекти са включени пътни и екологични проекти.

Сметната палата ще извърши проверки на проекти по оперативните програми „Транспорт”, „Регионално развитие”, „Околна среда”, „Конкурентноспособност” и други. Основните критерии за избор на одитираните проекти са оценката на риска и започналите плащания по проектите, обясни Валери Димитров. Резултатите ще дадат пълна картина на проблемите, с които се сблъскваме при усвояването на евросредствата, коментира председателят на Сметната палата.

По думите му проверките ще изискват сериозен човешки ресурс, но Сметната палата няма да има нужда от допълнително финансиране извън предвидените 16-17 млн. лв. от бюджета. Народните представители определиха годишната програма на ведомството, свързана с европарите, като амбициозна. До края на март ИА „Одит на средствата от ЕС” ще е готова с точния брой европроекти, които ще провери до 30 юни тази година. Това съобщи изпълнителният директор на агенцията Добринка Михайлова. Тя припомни, че ведомството приключва с проверките по предприсъединителната програма САПАРД. В момента се проверяват 100 проекта, като има вече установени нарушения. Михайлова даде за пример как един хотел е променил броя на стаите си, заложени по проект. Заради подобни нередности проектите ще се обявяват за неправомерни и ползвателят на евросредствата ще трябва да възстанови получената субсидия. Докладът на одитната агенция за програма САПАРД ще бъде готов в края на месец март, допълни Михайлова.