Агенцията по вписванията не може самостоятелно да изпълнява основните дейности, за които е създадена. Публичните средства в Агенцията по вписванията са изразходвани неикономично и са създадени условия за корупционна среда. Това са изводи в доклада на Сметната палата след извършен одит на процеса по възлагане на обществените поръчки в Агенцията по вписванията към Министерството на правосъдието за 2008-2009 година.

През този период по сключени договори с изпълнители на обществени поръчки Агенцията по вписванията е изплатила общо 12 195 313,87 лв. без ДДС. Констатирани са много нарушения при възлагането на обществените поръчки, в резултат на което публичните средства са изразходвани неикономично. Определяни са неясни и необосновано завишени изисквания към участниците. Нарушаван е принципът на равнопоставеност.

На формално основание са отстранявани кандидати, за да се стигне до единствен участник в процедурите, който е избиран за изпълнител. Крайният резултат е сключване на договор по цена, определена без конкуренция и в повечето случаи завишена спрямо прогнозната стойност на поръчката.

Агенцията е сключвала договори с различни външни изпълнители за извършването на еднакви или сходни дейности, осъществявани през един и същи период от време, с което е допуснато дублиране на разходване на публични средства.

В Агенцията по вписванията не са идентифицирани рисковете при отделните етапи на процедурите за провеждане на обществени поръчки и контролните дейности не са действали постоянно и ефективно през целия одитиран период. Създадени са предпоставки за финансова необезпеченост по сключени договори, тъй като е намален размерът на предоставените средства за капиталови вложения спрямо първоначално утвърдените бюджетни средства.

При част от констатациите има данни за престъпление. С решение на Сметната палата тези части от одитния доклад са изпратени на прокуратурата, се казва в съобщението на одитната институция. Оттам допълват, че по закон Сметната палата не може да огласява данни, които са изпратени на прокуратурата и докладът е публикуван без тях.

Докладът в частта му за нарушенията на нормативните актове в областта на обществените поръчки е изпратен на министъра на финансите и на изпълнителния директор на Агенцията по обществени поръчки.

Сметната палата е дала пет препоръки на изпълнителния директор на Агенцията по вписванията и две препоръки на министъра на правосъдието за отстраняване на слабости и подобряване на дейността.