Нов модел на формиране на заплатите за служителите в държавната администрация влиза в сила от 1-ви януари догодина, реши правителството. Според модела 75 процента от брутното възнаграждение на всеки служител ще бъде постоянно и изцяло зависимо от работното му време, а останалите 25 процента от заплатата са променливи и зависят от индивидуалните постижения на служителите. Размерът на основната месечна заплата в постоянната й част ще се определя чрез матрична скала със ставки за съответната длъжност, които ще бъдат формулирани на база професионален опит и оценка за изпълнение, обясни вицепремиерът Симеон Дянков. Променливата част на заплатата ще се състои от текущи и целеви бонуси, допълни Дянков.

„В момента текущите съществуват в голяма част от държавната администрация, това е така нареченото допълнително материално стимулиране. То ще се уеднакви в цялата държавна администрация или ще е примерно на годишна база или за по-кратък период от време, примерно шест месеца, и това ще бъде свързано с оценката за постиженията на съответната администрация като цяло, на структурните звена в нея и на отделния служител.

Целевите бонуси в момента съществуват в малка част от държавната администрация. Целта им е да поощряват индивидуални постижения и ще зависят от личния принос на човека, а не от заеманата длъжност. По целевите награди младшият експерт ще получава същата сума както и един директор в съответното министерство и всъщност по всички министерства.

Премахва се във всички държавни администрации, всички министерства, всички агенции процентът към заплащането, който зависи от събрани такси и глоби. Разбира се, такси и глоби ще се събират, те ще отиват в държавния бюджет. Оттам вече ще се преразпределят в съответните министерства”, обясни финансовият министър.

Новият модел предвижда още премахване на допълнителното възнаграждение за прослужено време и добавянето му към основната заплата на служителя. Ще бъдат въведени и допълнителни бонуси за професиите, които са особено търсени в частния сектор, с цел да бъдат привлечени добри специалисти в държавната администрация. Одобреният модел ще влезе в сила за МВР и Министерството на отбраната от началото на 2012-та година, тъй като в момента заплащането в тези администрации има само постоянна част.