Собственици на яхти в Гърция дължат един милиард евро на държавата от неплатени данъци и такси, установили инспектиращите в страната, цитирани от атинския в. "Етнос", цитиран от БТА.

Данъчните са констатирали също, че три хиляди офшорки са били  създадени с една единствената цел - данъчни облекчения за яхтите.

Екип на главната инспекция се е натъкнал на пълно разминаване между доходи и притежавани луксозни яхти и е изготвил списък на собствениците на морски плавателни съдове с дългове към държавата, който ще бъде предаден на съдебните власти.   

Заради свръх дефицита и високата публична задлъжнялост Гърция въведе нови правила за данъчно облагане собствениците на луксозни яхти с дължина над 10 метра, както и круизните плавателни съдове, дълги над 15 м. Колкото по-дълга и по-мощна е лодката, толкова по-солена такса заплаща собственикът й. По-малките плавателни средства засега са извън финансовото полезрение на властта.

Междувременно, гръцкото правителство обеща да реформира така яхтения сектор, че да се насърчи плаването на гръцки съдове в гръцки териториални води и стимулирането на круизния туризъм.