Рязък скок на обемите петрол, транспортирани с танкери по вода, отчита брокерската компания Icap Shipping за миналата година. Цитирани от Financial Times данните показват 10% увеличение спрямо предходната година. Те са събрани от основните вносители на петрол, които представляват около 80% от глобалния пазар.

 

Според информацията са се увеличили не само обемите на превозения нефт, но и разстоянията, като през миналата година танкерите са изминали по-дълъг път. За това допринасят курсовете от Западна Африка и Латинска Америка към Индия и Китай.

 

До неотдавна крайната дестинация на значителна част от обемите транспортирано гориво бе САЩ, но тъй като страната разработи добивната индустрия на собствен терен, потреблението на вносен петрол чувствително намаля.

 

Бумът на производството на петрол и газ в САЩ поставя трудности пред страни като Венецуела, Нигерия, Ангола, както и членовете на петролния картел ОПЕК, тъй като те трябва да намерят нови клиенти за суровината, която добиват.

 

Засега Индия и Китай са подходяща алтернатива. Според Файненшъл Таймс вносът на венецулески нефт в Индия се е увеличил трикратно от 2011-та година до сега. Китай е увеличил вноса на суровина с 6% през миналата година с рекордно висок обем на доставките от Венецуела.