Европейската инвестиционна банка и Societe General Експресбанк подписаха днес споразумение на стойност 100 млн. евро за финансиране на проекти с цел насърчаване на заетостта и повишение на конкурентоспособността на българската икономика.

 

Средствата ще бъдат отпуснати основно на малки и средни предприятия, под формата на заеми с преференциални лихвени условия, с отстъпка от най-малко 0.25%. Става въпрос за заеми на стойност от няколкостотин до 50 млн. евро. Като за кредитите до 25 млн. евро банката може да покрие до 100% от необходимата сума за съответния проект.

 

Поне половината от отпуснатата на Societe General Експресбанк сума трябва да бъде усвоена в едногодишен период.

 

На фона на рекордните нива на депозитите в българската банкова система такъв тип кредитна линия може да изглежда излишна, но това не е така.

 

Славейко Славейков, главен финансов директор, Societe Generale Експресбанк коментира, че преди две години във финансовата институция са взели решение да започнат глобална инициатива за по-широка подкрепа за бизнеса.

 

Освен това ресурсът натрупан в банките е значителен, но той е и доста скъп, което прави нерентабилни инвестициите в проекти с ниски цени на кредитиране. Точно за това е необходимо и партньорството с Европейската инвестиционна банка.

 

Лука Рацоли, директор на ЕИБ за Централна и Източна Европа, заяви, че подкрепата за финансирането на проекти на МСП и дружества със средна капитализация е една от ключовите цели на ЕИБ в България. Тези компании формират гръбнака на българската икономика – създават значителен брой работни места, по-конкретно нови възможности за трудова заетост и генерират съществен дял от брутния вътрешен продукт на България“.

 

Заемът отпуснат на Societe General Експресбанк помага на други финансови инструменти като JESSICA и JEREMIE, разработени в сътрудничество с ЕИБ.

 

Малките и средни предприятия са едни от стратегическите клиенти на Societe General Експресбанк в България, като през миналата година финансовата институция е отбелязала ръст от 5% в този сектор, допълни Антоан Тусен, главен изпълнителен директор на банката.