Заплатите на служителите в градския транспорт в столицата ще бъдат увеличени с 5% от 1 юли. Споразумението за увеличението е подписано с новия колективен трудов договор между транспортните дружества и синдикатите.

Зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов обясни, че е договорено увеличение само за дружествата "Столичен автотранспорт" и "Столичен електротранспорт". До края на годината това ще струва 1.6 млн. лв.

Парите идват от собствени приходи и икономии в дружествата. Преговорите в метрото продължават, а за Центъра за градска мобилност имаше противоречива информация.

"4 г. не е имало нарастване, което сега е постигнато след преговори в продължение на 8 месеца. Искането ни беше за 20% увеличение", коментира председателят на Съюза на транспортните синдикати Екатерина Йорданова, цитирана от "Фокус".

Междувременно общинският съветник от БСП Георги Кадиев внесе доклад в общинския съвет с искане за отпадане на представителните разходи на директорите на общинските дружества. Той иска отпадане на целия член от Наредбата за реда за създаването на търговските дружества, който дава възможност шефовете на фирмите да харчат до 1000 лв. на година.

"В наредбата липсва конкретизация какви разходи могат да бъдат оправдани като представителни и кои са недопустими", пише като аргумент Кадиев. Предложението идва, след като стана ясно, че с парите от фонда за представителни разходи директорът на "Софийски имоти" е купувал дамски парфюми, портфейли и тигани.