В Европа само в Берн е по-добър от нашия, похвали се премиерът Бойко Борисов. 

Със суперлативи за Столичната община, правителството, речи с браво и определения "най, най" в понеделник бе прерязана лентата на завода за преработване на отпадъците на София. Това стана след продължила осем години сага с изграждането на съоръжението, приоритет на тримата последни кметове на София, и месец преди местните избори, които се очаква безапелационно да бъдат спечелени от сегашния кмет от ГЕРБ Йорданка Фандъкова, съобщава MediaPool.bg.

В Европа мисля, че само в Берн има по-добър завод за отпадъци, каза премиерът Бойко Борисов след откриването на завода за механично-биологично третиране на отпадъци в с. Яна, район "Кремиковци", който е един от последните елементи от системата за управление на отпадъците на столицата. Неведнъж страната ни бе критикувана от Брюксел за проблемите в боклука на София и дори срещу страната ни бе стартирана наказателна процедура.

Но в крайна сметка с отпуснати над 250 млн. лв. от Европейската комисия по оперативната програма "Околна среда" (2007-2013) бе реализиран проектът, който сега се увенча и със завода за изгарянето на битовата смет.

Предприятието е 100 процента общинско и 100 процента на софиянци, заяви Борисов и благодари на всички дали своя принос за построяването на завода. Той все пак се изкуши от предоставената му трибуна и призова българите да са по-отговорни и никога да не допускат чрез политиката и личните амбиции на лидерите на партии да се подлага на изпитание здравето и финансите на цял град.