Новината за спирането на работата на американската администрация не е прецедент и няма да се отрази негативно на борсите, смятат анализаторите на Карол Капитал Мениджмънт.

Въпреки притесненията за глобалните пазари, свързани със спирането на работата на американската администрация след като Конгресът не одобри повишаването на тавана на дълга, това събитие ще има малко отражение върху тренда на фондовите пазари и скоро ще бъде забравено.

От историческа гледна точка, новината за спирането на работата на американската администрация не е прецедент. И всеки път когато това се е случвало преди, фондовият пазар е поскъпвал през следващите месеци.

С оглед на силния възходящ тренд, който наблюдаваме през тази година, очакваме и този път ситуацията да не е по-различна и борсата в САЩ да продължи доброто си представяне, смятат анализаторите на Карол.

Най-важното според тях обаче е, че пазарите от нашия регион показват сравнителна сила спрямо американския пазар и това е предпоставка за тяхното силно представяне и през следващите месеци.

Септември бе като цяло позитивен месец за фондовите пазари от Централна и Източна Европа. Най-добре в региона се представиха Гърция и Турция с ръстове от над 12%.

Силно представяне имаше и румънският пазар, след като BET най-после проби психологическото ниво от 6000 пункта, добавяйки нови 4.17 % за месеца.

Българският SOFIX също успя да напредне с 2.7 % през месеца и продължава да бъде най-добре представящият се пазар в региона, със своите 32 % на зелено от началото на годината.

Индексът MSCI EFM Europe+CIS се повиши с 6.37%. Американският фондов пазар също бе силен, но поскъпна по-скромно: S&P500 се повиши с 3%.

Така за първи път от януари насам развиващите се пазари от Източна Европа се представиха по-силно от американския пазар. Ако тази тенденция се запази още 1-2 месеца, това би било сигнал за трайно силно представяне на фондовите пазари от нашия регион, е мнението на портфейлните мениджъри на Карол Капитал Мениджмънт.