Соларпро холдинг АД продаде фотоволтаичен парк в Малко Търново. Инвестотитор в проекта е българската компания с чуждестранно участие Юнайтед Солар АД, а сделката е сключена днес, става ясно от съобщение на дружеството.

Целият размер на инвестицията, която ще се осъществи в проекта, е 8 млн. евро. Освен с изграждането на централата, след завършването на парка, Соларпро холдинг АД ще отговаря за оперирането и поддръжката му.

Централата в Малко Търново е в процес на изграждане и ще бъде завършена и присъединена към електропреносната мрежа до края на годината. Теренът, на който се изгражда паркът е 112 дка, а планираната мощност е 2.4 MWp. Фотоволтаичният парк се строи на рекултивиран индустриален терен, следвайки политиката на компанията за съхраняване на земеделските земи и защитените територии. Проектът Малко Търново е вторият фотоволтаичен парк на компанията.

Първият е в с. Янково, Шуменско, където Соларпро холдинг АД изгради най-големият фотоволтаичен парк в България с номинална мощност 2.4 МWp. Той е успешно присъединен към електропреносната мрежа на Е.ON. и пълноценно функциониращ на пълната си мощност от февруари 2010 г. За друг инвеститор Соларпро холдинг изгражда трети проект - фотоволтаичен парк в Девня с обща проектна мощност 4.8 МWp (мегаватпика).

Към момента в парка в Девня вече е завършена първата фаза на строителството - 0.55 MWp са инсталирани, присъединени към мрежата и генерират електричество.

*Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!