Милиардерът Джордж Сорос обвини Германия, че ще хвърли еврозоната в дефлационна спирала заради прилагането на извънредните ограничителни мерки. Според Сорос, допълнителните фискални стимули, а не фискалната дисциплина, ще изкарат Европа и САЩ от кризата.

Милиардерът смята, че Германия няма да промени философията си, защото икономиката на страната се справя добре. Освен това, канцлерът Ангела Меркел обедини сили с Канада и новоизбрания британски премиер Дейвид Камерън, с които ще оказва натиск върху другите страни от Г-20 да се дисциплинират фискално, припомни Сорос в лекция в Columbia University. В резултат и американският президент Барак Обама се е присъединил към мнозинството и е поел ангажимент да свие бюджетният дефицит на САЩ наполовина до 2013 г.

Джордж Сорос изрази съгласие с намеренията на Обама да ограничи дупката в хазната, но според бизнесмена колкото и правилна да е тази политика, не е подходящото време тя да се осъществява.

Милиардерът, обаче, не е съгласен с намаляването на данъците в САЩ. Вместо това, той смята, че в хазната ще влязат допълнителни пари от по-високи данъци. С тези пари ще има възможност да се подготвят нови фискални стимули и да се насърчават инвестициите, а не потреблението. Reuters