Милиардерът Джорд Сорос приключва кариерата си на хедж фонд мениджър, пише изненадващо Bloomberg.

След повече от четири десетилетия в този бизнес и точно месец преди да навърши 81 години, Сорос се подготвя да върне на инвеститорите, чиито пари управляваше до сега, суми в размер на близо $ 1 млрд. , като това трябва да се случи до края на годината. След това неговата фирма Soros Fund Management LLC ще се фокусира главно върху управлението на активи, собственост на Сорос и семейството му, които не са никак малко - малко над $ 24.5 млрд.

От информацията на Bloomberg става ясно, че решението за прекратяване на хедж фонда е взето от синовете на Сорос. Те са били подтикнати към това от Комисията по борси и ценни книжа в САЩ, която от 2012 година затяга правилата, по която функционира тази индустрия и по-конкретно ще постави под по-тежки регулации компаниите, които управляват средства на инвеститори от чужбина в САЩ. Фирмата на Сорос управлява предимно такива пари. 

Според новите правила, инвестиционни фондове, управляващи активи над $ 150 млн. трябва да се отчитат периодично за клиентите си, за активите, които управляват, за потенциални конфликти на интереси. Това очевидно притеснява хедж фонд мениджърите, които отдавна роптаят против новите регулации, известни като "поправката Dodd-Frank". Ако наистина регулациите са поводът за затварянето на фонда на Сорос, а не възрастта му, то е нормално инвеститорите да се притесняват, че примерът може да бъде заразен и за другите фондове, които управляват парите на големите частни инвеститори.

Най-притеснителното е, че евентуални преструктурирания в тази индустрия може да доведе до разпродажби на Wall Street.

Така например веднага след новината, че Сорос ще връща чуждестранните инвеститори, в специализираните инвеститорски форуми започнаха спекулациите за това кои са позициите, които е най-вероятно да се разклатят заради разпродажби от хедж фонда на милиардера - филантроп. Ето и най-често спряганите имена:

Aeroflex Holding Corp., в която фондът на Сорос държи 221 хил. акции.

Bluefly Inc. - една от най-дълго държаните позиции в портфейла на Сорос, с пазарна капитализация $ 68 млн.

Други компании, чиито акции може да се окажат нестабилни  през следващите месеци заради вероятността от разпродажби са Dendreon Corporation, Emdeon Inc., Extreme Networks Inc., Harvest Natural Resources Inc. , InterOil Corporation, Mercury Computer Systems, Inc. , Platinum Group Metals Ltd. , Power-One Inc. , Visteon Corp. , Westport Innovations Inc., както и Adecoagro S.A. , която е една от последните големи позиции, заети от хедж фонда на Сорос.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!