Международната агенция Standard & Poor`s понижи перспективата за дългосрочния кредитен рейтинг на Европейския съюз от "стабилна" на "негативна".

Дългосрочните и краткосрочни рейтинги на ЕС остават съответно "AA + и A-1 +". Но от S&P отбелязват, че през следващите 2 години нивата могат да претърпят понижение.

Причина за понижената перспектива е в подкрепата за Гърция и последвалото решение на британското правителство за референдум за излизане от общността.

"ЕС продължава да се опитва да балансира, осигурявайки високорисково финансиране на страна-членка, без обаче другите членки да плащат", посочват от S&P.

От рейтинговата агенция очакват ЕС да осигури гаранции и за т. нар. "План Юнкер", които предвижда финансиране на проекти за 315 млрд. евро през следващите 3 години.

Друг рисков фактор е възможността Великобритания да излезе от общността, като премиерът Дейвид Камерън вече вече обяви, че ще спази предизборното си обещание и ще попита британските граждани дали искат страната им да е част от ЕС. А данъкоплатците от Обединеното кралство, наред с германците, са основните донори на общия европейски бюджет.