Български СПА хотели ще търсят партньорства с чужди здравни каси, за да си осигурят по-голям туристопоток. Заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов заяви това в пресконференция днес по повод предстоящия годишен конгрес на Европейската СПА асоциация (ESPA) в Поморие.

Маринов и представители от българската асоциация за балнео и СПА туризъм съобщиха, че вече у нас има 7 сертифицирани хотела според европейските изисквания. Някои от тях работят с германски частни каси и кипърски пенсионни фондове, които покриват почивките и възстановителните процедури на своите клиенти в българските хотели.

Най-големият форум в областна на балнеолечението ще се проведе тази година у нас в средата на май. Домакин е община Поморие.

Налагането на България като СПА и уелнес дестинация ще ни позволи да имаме целогодишен туристически продукт, а не както е в момента два силно изразени сезони – зимен и летен.

Според Маринов СПА хотелите имат около 50 % запълняемост, като за тях са силни дните между петък и неделя. 70 % от гостите им са българи.

Иво Маринов отрече да има бариера за влизането в курорта Слънчев бряг. Въпреки че хотелиери настояха отново за оставката му, той каза, че не е запознат с искането и отказа да го коментира.