По-малко българи са пътували с цел почивка в страната, както и в чужбина, през третото тримесечие на годината. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за пътуванията на българите през разгара на летния туристически сезон.

През месеците юли-септември туристическите пътувания са реализирани над от 1,27 млн. българи.  Голяма част от тях – 80,5%, са пътували само в страната, а 14,6% - само в чужбина, а 4,95 в страната и в чужбина.

Сравнено със период на миналата година пътуванията намаляват със 7,7%. В основата на това понижение е по-ограниченият брой пътувания в страната – с 8,7%, но намаление има по отношение на пътуванията на българите в чужбина – макар и само 1,4 на сто.

Голяма част от пътуванията в страната са били с цел почивка – 73%, а на посещенията на близки са били 18,3% от пътуванията. 64,7% от туристическите пътувания в чужбина са с цел почивка, а 25,4% - посещения на близки. Почти 6% от туристическите пътувания на българите в чужбина са свързани с професионална цел.

През третото тримесечие средният разход при пътуване е 291,24 лева на човек в страната и 489 лева – в чужбина. 

Най-голям дял заемат разходите за храна – съответно 45,5% и 32,9%. На второ място при пътуване в страната следват разходите за настаняване (25%), а в чужбина – за транспорт (30%).